Forstanderens nytårshilsen 2019

Sikke et år 2019 har været.

2019 har været begivenhedsrigt, men det kan man jo sige om hvert år på Vejle Idrætsefterskole, men 2019 har udmærket sig på en god måde.

For at nævne et par af tingene, så har vi forfinet vores nye boglige profil, som vi søsatte sidste skoleår. Målet er, at gøre den enkelte elev bedre parat til deres kommende ungdomsuddannelser. I sommers havde de første elever været igennem et skoleår med retningerne blå, rød, lilla og grøn. Som forstander var jeg meget tilfreds med det første års forløb med VIES+. I det boglige udvalg fandt dog et par udfordringer, som vi har forbedret til dette års elevhold.

På det idrætslige er der i den grad også sket noget i løbet af året. På håndboldfronten har det været en lang succes. Drengene genvandt deres DM-titel for efterskoler i sommers, men pigerne ligeledes leverede stærkt med en 8. plads. Drengene kvalificerede sig derudover igen til Final Four for klubber, hvor de efter et tæt nederlag i semifinalen til GOG vandt en flot bronzemedalje. I foråret er drengene igen at finde i U17 Ligaen, selvom der er lavet nye årgange, hvilket betyder at 10. klasseelever nu er 1. års i håndboldsammenhæng. Det har også betydet, at Vejle Idrætsefterskole som den første efterskole også har et seriøst U15-setup, der er til de elever, der går i 9. klasse.
Håndboldpigerne spiller i foråret i 1. division A i U17-rækken

På fodboldfronten glæder vi os over fodboldpigernes stigende niveau og seriøsitet til træningerne. De blev nummer to til Efterskole DM i sommers og har i dette skoleår været ganske overlegne i deres kampe.

Hos fodbolddrengene kan jeg ikke lade være med at nævne, at sidste års elev Andreas Jungdal nu spiller i AC Milan. Han fløj nærmest direkte fra sommerens translokation til Milano for at underskrive kontrakten. Sejt!

Atletiklinjen er den stabile og seje linje. Den stabile linje, da eleverne hvert år både leverer flotte resultater både i konkurrencerne, men også overfor de andre elever viser, hvordan man kan løfte sit niveau ved stabil seriøs træning. Derfor er de også den seje linje, da virkelig formår at træne benhårdt. Derudover skal man ikke glemme, at atletiklinjen hvert år også er den linje, hvor flest elever klarer De Få Rå.

Cykellinjen har igen lagt overliggeren for hård og dedikeret træning højt. De er på cyklerne i al slags vejr. I perioder står de tidligere op for at træne i længere tid, og er generelt bare benhårde. Deres resultater er også imponerende til løb. Samtidig følger vi også meget med i vores tidligere elevers præstationer, hvor man i år nok har lagt mærke til Niklas Larsens resultater med samlet sejr i Post Danmark Rundt samt en sejr til EM i U23-klassen.

Svømmernes hverdag er til min store glæde kommet til at minde mere om de andre elevers hverdag. Træningstiderne er med 50 meter bassinet i DGI Huset blevet lidt bedre, hvilket har betydet, at svømmerne nu også kan bo med de andre elever uden, at eleverne bliver frustreret på hinanden på grund af for store forskellige i sovetiderne.
Svømmegruppen er en fuldstændig integreret del af efterskolen, hvilket glæder mig meget.

Det er fedt at se vores store danselinje, som allerede har imponeret de andre på skolen med deres niveau, men samtidig også imponeret en masse andre med deres foretillinger rundt omkring. De har leveret flotte resultater til Kaufmann Cup og Efterskole DM. Derudover har vi også en verdensmester gående på VIES dette skoleår. Det er Laurits, som vandt VM i flere forskellige discipliner i Tyskland i efteråret.

Vinterturen til St. Johann var en vild afslutning på skoleåret. Turen var god for fællesskabet og det sociale. Derudover var det spændnede at se vores elever motiveret kastede sig ud i for dem ukendte idrætsgrene såsom skiløb, sneskovvandring, ishockey og skiskydning. Det er svært at pege på et højdepunkt for turen, men det var dybt imponerende at se det gåpåmod eleverne viste til ishockey og skiskydning.
På grund af megen sygdom og skader hos både eleverne og lærerne valgte vi at tage hjem en dag før. Det var en god beslutning, da vi dermed kom hjem med godt humør, selvom vi havde en tur med udfordringer.

2019 blev også året, hvor vi sagde farvel til gode kollegaer, men samtidig også året hvor vi sagde velkommen til fire nye lærere. Det drejer sig om de tre dygtige boglige lærere Camilla Konge, Malene Mikkelsen, Nana Marie Davidsen og vores nye fysiske træner Sebastian Slott Petersen.

Slutteligt er det også værd at glæde sig over, at 2019 også blev året, hvor vi indviede vores nye svømmesø. Den nye svømmesø har givet masser af liv og det har været berigende at se, hvordan eleverne også har brugt søen helt frem i december, hvor vi også har fået en flok vinterbadere. Herligt.

Det er svært at fatte sig i korthed, men som forstander glæder jeg mig utrolig meget til året 2020, hvor VIES med garanti igen vil markere sig på landkortet på mange forskellige områder. Derudover håber vi også, at den enorme interesse for vores efterskole også vil fortsætte de kommende år. Ansøgningsfeltet bliver kun større og større hvert år, hvilket glæder mig meget.

På skolen vegne vil jeg ønske ansatte, elever, samarbejdspartnere og alle andre der følger VIES et godt nytår og på gensyn i 2020. Må folk slippe deres idrætstalent løs…

Frank Rasmussen