Landevejscykling

Er du til cykling på Vejle Idrætsefterskole?

Har du lyst til at træne seriøst sammen med andre cykeltalenter? På Vejle Idrætsefterskole får du optimale træningsbetingelser, hvor der bakkes fuldt ud op om din cykling, hvadenten du er landevejsrytter eller kører på mountainbike. 

En efterskole, der udvikler dig som cykelrytter

På skolen udarbejder vi en professionel træningsplan til dig, som varierer henover sæsonen. I løbet af året får du en masse redskaber, som forbedrer dine evner til selv at planlægge træning, restitution, kost mm. Du kører med skolens trænere, som enten selv er professionelle ryttere eller cykeltrænere, og du kan nå at rykke dig meget i løbet året i processen henimod at blive en helstøbt cykelrytter. 

En del af undervisningen på cykellinjen er fælles for landevejsryttere og mountainbikere, men dele af træningen skræddersys specifikt til din disciplin.

Cykling, fællesskab og 9./10. klasse

Formål med cykling på efterskolen

Formålet med cykellinjen på Vejle Idrætsefterskole er at gøre dig til en bedre rytter, mens du er på efterskolen. Men også at give dig en bedre forståelse for, hvordan du bliver bedre til træning og konkurrence samt restitution, kost og ernæring.

Glæden for cykling er grundstenen og drivkraften for træningen, men vores mission er, at du udvikler dig og lærer konkrete redskaber til at få det optimale ud af dit talent og målrettede træning - også på lang sigt.  

Vi arbejder for, at du oplever og forstår de forskellige styrker ved at være et hold og selvfølgelig også vigtigheden ved individuelle kvaliteter. På Vejle Idrætsefterskoles cykellinje er du en del af en helhed, hvor helheden er afhængig af den enkeltes kvaliteter. 

Samarbejde med lokale klubber og cykelhold

På Vejle Idrætsefterskoles cykellinje træner du op til syv gange i løbet af ugen. Hertil kommer individuel træning eller konkurrence i weekenden. Du vælger selv, om du fokuserer på landevej eller mountainbike.

Cykellinjens ryttere holder oftest fast i deres hjemlige klubber på enten U-17 eller U-19 hold, men Vejle Idrætsefterskole samarbejder med Vejle Cykelklub og Vejle Mountainbikeklub og det lokale juniorcykelhold Team Maskot Workwear, som skal være fødekæde til UCI kontinentalholdet Team Trefor-Bluewater. Det betyder, at der er mulighed for at deltage i fællestræninger og opleve vilkårene på et juniorhold på tæt hold.

Individuelt tilrettelagt cykeltræning for dig

Træningen tager udgangspunkt i dine individuelle behov som rytter. I den overordnede træningsplan og det ugentlige træningsprogram tager vi hensyn, når du skal deltage i individuelle konkurrencer, landsholdssamlinger eller lignende. Vi sørger for, at træningen bliver så specifik som mulig i forhold til dine behov som rytter og sikrer, at du opnår formtoppe, når du skal præstere. 2-3 gange om året vil du blive testet i vores testcenter, så vi bedre kan fokusere din træning og du også selv kan følge med i din udvikling.

Vi differentierer træningsmængden afhængig af, om du er junior- eller ungdomsrytter, så den fysiske og mentale belastning står mål med de konkurrencemæssige krav samt Danmarks Cykle Unions træningsanbefalinger.

Træningsplanlægningen justeres løbende i et tæt samarbejde med din cykeltræner, som du kommer til at kende rigtigt godt. Derfor kan træningen tilpasses fra dag til dag i forhold til uventede situationer såsom skader, sygdom eller andet, der kan have indflydelse på din træningstilstand og træningsindsats.

Individuelle samtaler på cykellinjen

Vi evaluerer din udvikling løbende, men for at sikre kvaliteten i evalueringen afholder vi 3 planlagte individuelle samtaler henover skoleåret:

Opstartssamtale: Her klarlægger vi dine forventninger til det kommende år på cykellinjen, og vi fastsætter individuelle udviklingsområder og fokuspunkter for skoleåret.

Midtvejssamtalen: Her evaluerer vi på din foreløbige udvikling, og fastsætter målsætninger og udviklingsområder for træning og konkurrence i den kommende sæson. 

Afslutningssamtalen: Her evaluerer vi på dit forløb på cykellinjen, og om du har gennemgået den ønskede udvikling. Vi finder fokuspunkter til videre udvikling.

Andre særlige oplevelser på cykellinjen

Gennem året skaber vi flere særlige oplevelser sammen på cykellinjen. Bl.a. tager vi på tur cykelbanen i Odense, som giver anderleders vintertræning, der tit er en sjov variation til hverdagstræningen. Desuden har vi besøg af forskellige spændende og dygtige gæstetrænere. Rasmus Guldhammer er fast tilknyttet som gæstetræner, men også Niels Christian Jung og Christoffer Juul Jensen har kigget forbi for at træne med og give gode råd og historier.

Hvorfor vælge cykling på Vejle Idrætsefterskole

 • 7 skemalagte træningspas
 • Skole og træning hænger sammen uden konflikter
 • Dagligt træningsfællesskab med andre ambitiøse ryttere på højt niveau
 • Professionelle cykeltrænere
 • Individuelt tilpasset træningsprogram
 • Du opnår redskaber til selv at kunne planlægge træning, restitution, kost mm.
 • Samtaler, test, evaluering og justering af målsætning og træningsprogram.
 • Lækre styrke- og testfaciliteter samt Danmarks bedste cykelområde
Fokus på at blive optimal landevejsrytter

Som en del af landevejsgruppen på Vejle Idrætsefterskole træner du målrettet og specifikt frem mod konkurrencesæsonen og mod at forbedre din fysiske præstationsevne.

Henover skoleåret gennemgår du et struktureret træningsforløb, der sikrer, at du får trænet de aspekter, der er afgørende for din præstationsevne i konkurrencesæsonen.

Området omkring Vejle er et af Danmarks bedste steder at træne. Terrænet variererer med alt fra flad vej, let rullende ruter til længere stejle bakker. For eksempel er det muligt at træne på den stejle Kiddesvej, som er en legendarisk del af Post Danmark Rundt, og derudover er der også i og omkring Munkebjerg-skoven både flotte og barske udfordringer for cykelryttere. Det giver os mulighed for at træne alsidigt og varieret, så du udvikler dig på mange forskellige områder og bliver en mere komplet cykelrytter.  

Vi tilrettelægger træningen ud fra de fysiske arbejdskrav, der stilles under cykelløb. Du træner sammen med vores dygtige trænere, så der sikres kvalitet i træningen, og du kan udvikle dig optimalt.

Vigtige elementer i landevejstræningen:

 • At lære at køre intervaller rigtigt, så de giver det tiltænkte træningsudbytte
 • At lære at køre i en gruppe og forstå at placere sig rigtigt i et felt
 • At indøve god teknik. Herunder både træning af tråd, position og styreegenskaber
 • At træne kroppens funktionalitet (styrke, stabilitet, bevægelighed, koordination og balance) i landevejs øjemed.
Martin er træner på cykellinjen

"Her på VIES har jeg muligheden for at gå i dybden samt udvikle den enkelte elevs kompentencer inden for cykling. Det er enormt spændende, fordi der virkelig er mulighed for at skabe en udvikling, når talent, tid og motivation går op i en højere enhed. 

Derudover får jeg samtidig en masse gode oplevelser med engagerede, dygtige cykelinteresserede, som gør, at det sociale sammenhold på cykellinjen i løbet af et år giver mig rigtigt meget."

Klar til at ansøge om optagelse?

Cykeltræningens indhold på Vejle Idrætsefterskole

Vi træner efter en struktureret og målrettet træningsplan, som skal udvikle dig på såvel det fysiske og tekniske område som på det taktiske og mentale område.

Vi træner både individuelt og med professionelle cykeltrænere/ryttere for at sikre specifik træning og læring i forhold til de krav, cykelsporten stiller til dig som rytter.

Den primære træning består af specifik landevejs- eller mountainbiketræning frem mod den kommende konkurrencesæson, så du har de bedste forudsætninger for at kunne præstere optimalt samt holde et højt fysisk niveau over en lang sæson.

Den sekundære træning består af funktionel træning, som skal give dig en sund og stærk krop, der kan holde til en stor trænings- og konkurrencebelastning uden at blive skadet. Træningen består bl.a. af stabilitetstræning, styrketræning og løb, som indlægges hensigtsmæssigt henover skoleåret i forhold til konkurrencesæsonen. 

Teoretisk undervisning

Den teoretiske undervisning giver dig en grundlæggende forståelse for træning, konkurrence og livet som seriøs cykelrytter/mountainbiker. Undervisningen indeholder en masse praktiske elementer, så du lærer at bruge din viden.

Du lærer om: 

Træningslære: Du lærer at træne på den rigtige måde og forstå, hvorfor du skal træne forskelligt henover året. Du får en grundlæggende teoretisk forståelse for træningsmetoder, træningsplanlægning, fysiske arbejdskrav samt restitution, som betyder, at du bedre forstår formålet med den fysiske træning. 

Kost og ernæring: Den rigtige mad på de rigtige tidspunkter er vigtigt, når du træner meget og gerne vil udvikle dig inden for cykelsporten. Du får lærer at spise rigtigt i forhold til hverdag, træning og konkurrence. Du lærer også at forstå, hvad kost og ernæring kan betyde for din træning og dine præstationer. 

Mentaltræning: Psykisk parathed og evnen til at træne eliteorienteret er afgørende for at nå langt i cykelsporten. Du bliver trænet i at være klar, når det gælder og have evnen til fokusere på seriøs træning og konkurrence i hverdagen.

Typisk træningsuge

Nedenfor kan du se en typisk træningsuge for de 4 træningsfaser henover skoleåret. Det ugentlige program vil variere henover sæsonen, så vi tager højde for, at træningsfokus, træningsbelastning og træningsmængde tilpasses til de krav, der stilles til dig i den aktuelle træningsfase.

Skema for cykellinjen på Vejle Idrætshøjskole

Skema for cykellinjen på Vejle Idrætshøjskole 2

Skema for cykellinjen på Vejle Idrætshøjskole 3

Skema for cykellinjen på Vejle Idrætshøjskole 4

 

 

 

Det bedste var fællesskabet...

"Det bedste var helt sikkert fællesskabet, og det at man fik gode træningsmuligheder og træningskammerater til hver træning."

Magnus Cort, Etapevinder Tour de France
Jeg blev mere seriøs...
Mathias Kriegbaum - tidligere elev på Vejle Idrætsefterskole

"Jeg havde et superfedt år på Vejle Idrætsefterskole med en masse gode oplevelser og en masse fed træning. VIES står tilbage for mig som et sted, hvor man kan have det sjovt, men stadig være seriøs med sin træning og udvikle sig som atlet. Jeg blev helt sikkert mere selvstændig af at gå på VIES. Fx kom der ikke lige nogen og hentede mig, hvis jeg var punkteret. Og så blev jeg bedre til at huske alt det, som man skal til træning. Sådan mere seriøs. Det var superfedt, at der er så mange gode venner at træne med. Det bedste var helt sikkert det gode fællesskab med mange venner."

Mathias Kriegbaum, VM-guld parløb junior