Forstanderens nytårshilsen

Forstanderens nytårshilsen

2023

Sikke et år 2023 har været.

2023 har været begivenhedsrigt, men det kan man jo sige om hvert år på Vejle Idrætsefterskole.

Mange ting har været nævneværdige i 2023, og for at nævne et par af tingene, så har vi blandt at forfinet vores boglige profil, som vi søsatte i 2018 skoleår. Målet er stadigvæk det sammen; at gøre den enkelte elev bedre parat til deres kommende ungdomsuddannelser. Vi har som noget nyt til dette skoleår lanceret valgfag, hvor eleverne en enkelt gang om ugen kan vælge et fag, hvor der stadigvæk er fokus på fagligheden.

På det idrætslige er der i den grad også sket noget i løbet af året. Svømmerne har igen vist vejen for dedikation med deres stærke træningsmentalitet. Hverdagen er til min store glæde kommet til at minde mere om de andre elevers hverdag i forhold til skemastruktur.

Cykellinjen har igen lagt overliggeren for hård og dedikeret træning højt. De er på cyklerne i al slags vejr og i et år, der har sat rekord med rengvejr, må man lige lette på hatten lidt ekstra for denne linje.
Vores tidligere elever og søskendepar Tobias og Julie Lillelund fik VM-bronze i team MTB. Mikkel Lose imponerede med en EM-titel i short track. Vores tidligere elev og stadigvæk ven af huset i forskellige sammenhænge, Anders Foldager, har skrevet en professionel kontrakt med Jayco AlUla. Flot af alle de nævnte cykelryttere.

 

Det er fedt at se vores store danselinje, som allerede har imponeret de andre på skolen med deres niveau, men samtidig også imponeret en masse andre med deres forestilling senest i Jüvaskylä, hvor de viste sig flot frem til vores gameday. De har ligeledes leveret flotte resultater til Kaufmann Cup og Efterskole DM.

 

På håndboldfronten har det været en lang succes. Drengene genvandt deres DM-titel for efterskoler i sommers, men pigerne ligeledes leverede stærkt med en 3. plads for andet år i træk.
Derudover er det værd at nævne, at vores håndbolddrenge har formået at kvalificere sig til Ligaen, hvor der i det nye år venter spændende kampe mod håndboldstormagter som Skanderborg og BSH.
Årets sidste håndboldkamp for mændene i Danmark havde en sjov sidehistorie, da vores tidligere elev Jonas Kruse leverede en pragtkamp, da Fredericia spillede sig i Final Four i pokalturneringen. Morten Jørgensen har også rundet 100 kampe i Ligaen for Ribe/Esbjerg. Karen Klokker glæder vi os også til at følge i det nye år, hvor hun er skiftet til Silkeborg Voel.

 

På fodboldfronten glæder vi os over fodboldpigernes nye samarbejde med Kolding IF. Et samarbejde som vi forventer os meget af, mens vi samtidig glæder os over det stigende niveau, som Vejle Boldklubs leverer med pigerne. I Lene Christensen og Karen Holmgaard havde vi to tidligere elever med på det landshold, der spillede sig i VM 1/8-finalen i Australien.
Hos fodbolddrengene er der som altid mange drenge på U17 Liga-holdet, som har leveret et flot efterår. Derudover kan jeg ikke lade være med at kigge mod Udinese, hvor vores tidligere elev Thomas ”TK” Kristensen har imponeret mange i sin første sæson i serie A. Derudover har Thomas Gundelund efter næsten et år ude med skader vent tilbage og leveret stort for Vejle Boldklubs hårdt kæmpende Superligaklub.

Atletiklinjen er den stabile og seje linje. Den stabile linje, da eleverne hvert år både leverer flotte resultater både i konkurrencerne, men også overfor de andre elever viser, hvordan man kan løfte sit niveau ved stabil seriøs træning. Derfor er de også den seje linje, da virkelig formår at træne hårdt. Så her kan man trække parelleler til cykellinjen. Udvalgte af atletikeleverne fik også lov til at vise sig flot frem i Jüvaskylä. Vi håber, at vi til sommer får vores tidligere elev Mette Graversgaard at se til OL i Paris.

Skolerejsen til Jüvaskylä var en dejlig afslutning på efteråret. Turen var god for fællesskabet og det sociale. Derudover var det spændende at se vores elevers motivation for at kaste sig ud i for dem ukendte idrætsgrene, som vores finske værter havde valgt at introducere os for.

Det er svært at fatte sig i korthed, men som forstander glæder jeg mig utrolig meget til året 2024, hvor VIES med garanti igen vil markere sig på landkortet på mange forskellige områder. Derudover håber vi også, at den enorme interesse for vores efterskole også vil fortsætte de kommende år. Ansøgningsfeltet bliver kun større og større hvert år, hvilket glæder mig meget.

På skolen vegne vil jeg ønske ansatte, elever, samarbejdspartnere og alle andre der følger VIES et godt nytår og på gensyn i 2024. Må folk slippe deres idrætstalent løs…

Frank Rasmussen