Ungdommens EU-topmøde

Ungdommens EU-topmøde

Ungdommens EU-topmøde

Fem unge fra Vejle Idrætsefterskole deltog i weekenden i Ungdommens EU-topmøde på Christiansborg.

Det er et stort rollespil for unge fra hele landet, hvor deltagerne skal agere statsledere, ministre, europaparlamentarikere og journalister. Bag arrangementet står FIC Ungdom og Europa-Parlamentet i Danmark.

Journalist Liv Østergård har skrevet en fin artikel omkring to af vores elever her. 

Det gjaldt fremtiden for vores fælles klima, da unge fra Vejle Idrætsefterskole i weekenden deltog i Ungdommens EU-topmøde på Christiansborg.

Med kritiske spørgsmål og mikrofonen klar havde Nanna Riemer og Noah Lauritzen fra Vejle Idrætsefterskole i weekenden travlt på Christiansborgs gange. Her var de i rollen som journalister med til Ungdommens EU-topmøde, hvor unge fra hele landet skulle finde fælles løsninger på klimaproblemer i et stort rollespil.

”Det er et rigtig fedt arrangement. Jeg er overrasket over, hvor fedt det er,” sagde Noah Lauritzen.

Han fortæller, at han altid godt har kunnet lide at diskutere - og så drømmer han om at blive journalist. Det fik han en forsmag på, da han til Ungdommens EU-topmøde afkrævede statsledere, ministre og europaparlamentarikere svar på, hvordan de vil løse aktuelle klimaproblemer.

”Folk ser på os som rigtige journalister,” fortalte den 15-årige efterskoleelev, der kommer fra Strib.

Omdrejningspunktet for Ungdommens EU-topmøde i år var at finde fælles fodslag om fremtidens klima på tværs af EU. Deltagerne fik tildelt roller og interesser, de skulle varetage, som ikke nødvendigvis stemte overens med deres egne holdninger. For Noah Lauritzen, Nanna Riemer og resten af journalisterne var der derfor rig mulighed for både at dække hårde forhandlinger og politiske slagsmål.

Alle nyhederne blev delt på den fælles facebookside, EU TOP News, hvor de blandt andet kunne citere deltagerne for at sige ting som ”Vi i Estland mener, at terroristerne er ligesom børn. Giver vi dem først deres vilje én gang, så vil det ske igen,” og ” I Grækenland går vi meget ind for den billigste løsning. Så må man jo kigge på, hvor meget sådan en oprydning den koster.”

Nye relationer og klar til eksamen
Både Noah Lauritzen og Nanna Rimer er enige om, at det giver noget helt specielt at få lov til at være i Landstingssalen og på resten af Christiansborg. De er glade for at have fået muligheden for at komme afsted med både andre elever fra Vejle Idrætsefterskole og resten af landet.

”Det er en fed oplevelse. Nu er vi bedre forberedt og ved mere om politikken, så vi er et skridt foran, når vi kommer tilbage til skolen igen,” sagde Nanna Riemer, der kommer fra Hvidovre.

Det er Noah Lauritzen enig i. Han har fået endnu mere blod på tanden om at forfølge journalistdrømmen.

”Det er som at være en journalist. Jeg har stor interesse for politik, og jeg kan godt lide at grave dybere ned i tingene.”